11 tips voor het fotograferen van je hond

Zo maak je de mooiste foto’s van je hond!

 

Wil jij je hond fotograferen? Met onze tips leg jij alle bijzondere momenten vast van je hond.
Door regelmatig foto’s te maken leg jij alle herinneringen van jullie samen vast. Er zijn veel professionele hondenfotografen, maar het is ook erg leuk om zelf aan de slag te gaan. En je zult zien: oefening baart kunst.

Tip 1: Lichtinval

Je hond binnen of buiten fotograferen

Besteed aandacht aan de lichtinval. De mooiste foto’s maak je met zoveel mogelijk natuurlijk licht. Dat maakt het makkelijker om buiten foto’s te maken dan binnen. Is het slecht weer, of vind je het makkelijker om binnen aan de slag te gaan? Foto’s van je hond in zijn vertrouwde omgeving kunnen ook heel leuk zijn. Probeer thuis te fotograferen op plekken met veel (het liefst natuurlijke) lichtinval.

Vermijd fel licht

Maak je buiten foto’s? Probeer dan de felle zon te vermijden, fel licht zorgt namelijk voor hard licht en schaduwen waardoor bepaalde delen van je hond of kat ineens minder goed uitkomen op de foto. Bewolkte dagen of mooie schaduwrijke plekken zijn hiervoor ideaal.

Laat de flitser uit

Gebruik liever geen flitser voor je foto’s. Dit zorgt voor een onnatuurlijk resultaat en is niet prettig voor jouw hond.

Fotografeer je hond op verschillende tijden

Je ziet ze vaak voorbij komen, prachtige foto’s van honden tijdens een zonsopgang of -ondergang. Hoe leuk om dit zelf te proberen? Wist je dat je via een zoekmachine heel eenvoudig kan zien wanneer het ‘gouden uur’ is? Google maar eens op ‘wanneer is het gouden uur’. Ga voor dat tijdstip op pad met je hond om op tijd bij jouw ‘fotoplek’ aan te komen, en fotograferen maar!

Tip 2: Maak gebruik van de verschillende jaargetijden

Foto’s van je hond op een bloeiende heide aan het eind van de zomer, bloesembomen in volle bloei in de lente, een prachtige rood-oranje kleurend bos in de herfst.. De seizoenen hebben ieder wat moois te bieden. Je bent daarom nooit klaar met het fotograferen van je hond!

Let op: houd de natuur heel en schoon. Ga bijvoorbeeld niet op planten staan om zo’n mooie heidefoto te maken. Vaak laten fotograven de hond net áchter de bloemen op de heide zitten, zodat het lijkt alsof hij er middenin zit. Let daarnaast op de wandelregels van het gebied waar je bent en neem daarnaast ook je afval mee naar huis mocht je dat meehebben.

Tip 3: Oogcontact

Stel je foto scherp op de ogen als je een portretfoto of close-up foto maakt. Zie je hoe prachtig zijn ogen zijn?

Natuurlijk kan het ook juist leuk zijn als je een foto hebt dat hij wegkijkt (uit beeld) alsof hij wat ziet of als je hem bijvoorbeeld laat spelen en dit wil vastleggen. Oefen met verschillende houdingen.

Tip: Wil je graag dat je hond in of naar de lens kijkt? Gebruik dan een piepspeeltje. Roepen, fluiten of overdreven met de vingers knippen kan averechts werken.

Tip 4: Actiefoto’s

Het fotograferen van actiemomenten van je hond vergt wat fotografie-ervaring. Hierbij is het handig als je de sluitertijd van je fototoestel kunt bepalen: een korte sluitertijd zorgt ervoor dat je snel de beweging kunt vastleggen en er zo min mogelijk beweging is. Sommige fototoestellen hebben zelfs een ‘burst-mode’: hiermee maakt het toestel een aantal foto’s achter elkaar. Kijk hoe je hond zich beweegt en welke kant hij op gaat. Denk na over de momenten die het beste zijn om te fotograferen. Wil je een mooi actieshot dat je hond naar jouw toe komt rennen? Laat iemand de hond meenemen en een speeltje of beloning jouw kant op komen. Fotograferen maar! Actiefoto’s maken kan een uitdaging zijn, maar oefening baart kunst! Blijven oefenen dus.

Tip 5: Let op de achtergrond

Een felgroen hek op de achtergrond, andere mensen in beeld, rommel bij het maken van binnenfoto’s.. Voor een rustige foto is het belangrijk om te letten op de achtergrond van je foto. Als je handig bent met photoshop kun je daar de foto heel wat mee opleuken, maar nog fijner is als je dit zo min mogelijk hoeft te doen. Kijk dus even om je heen om te bepalen vanuit welke hoek je een foto maakt.

Tip 6: Begeef je op ooghoogte van je hond

Door de knieën! De mooiste foto’s maak je als je je op ooghoogte van de hond begeeft. Zo kun je goed mee kijken en kun je gemakkelijker zijn aandacht erbij houden.

Tip 7: Wees geduldig

Geduld is een schone zaak! Doe rustig aan en jaag je hond niet op. Pas op met snelle en onverwachte bewegingen. Sommige honden kunnen hier van schrikken. Blijf juist flexibel en beweeg langzaam en voorzichtig tijdens het fotograferen.

Let er goed op dat je hond geen tekenen van stress vertoont. In dit artikel vind je meer informatie over stress bij honden.

Lukt het niet helemaal? Neem dan even een pauze, gun je hond even een rustmomentje en ga daarna weer verder. Of wat dacht je van een fijne wandeling om inspiratie op te doen en samen plezier te maken?

Tip 8: Focus op uitdrukkingen en details

Wil je een bepaalde emotie van je viervoeter vastleggen? Zorg dan dat de ogen van het dier scherp zijn. Een blik vertelt veel over het karakter van je hond.

Elke hond is uniek. Heeft jouw hond een mooi vlekje precies op zijn snoet, een prachtige lange staart of hele knappe oren? Maak een paar foto’s van wat jouw hond jouw hond maakt. Ook close-up foto’s van zijn neus, ogen en pootjes zijn leuk om mee te nemen.

Tip 9: Gebruik beloningen

Ga geen uur lang fotograferen met je hond maar maak er een interactieve wandeling van waar je af en toe wat momentjes pakt om te fotograferen. En vergeet niet: beloon jouw hond tussendoor voor zijn geduld en knappe modellenwerk. Neem wat lekkers voor hem mee zoals een zakje Prins Treats.

Heeft jouw hond overgewicht? Gebruik dan de brokjes uit zijn dagportie of beloon hem met een speeltje waar hij dol op is.

Tip 10: Leer je hond ‘blijf’

Hoe makkelijk als je hond netjes blijft staan, zitten of liggen tijdens het maken van een foto? Leer je hond het trucje ‘blijf’.

Een kort stappenplan:

  1. Laat je hond zitten of liggen
  2. Laat hem zien dat je een beloning hebt
  3. Zeg ‘blijf’ en zet 1 been een stap naar achter. Blijft je hond zitten? Keurig! Nu krijgt hij zijn beloning, herhaal deze stap een aantal keer.
  4. Blijft stap 3 goed gaan? Zet dan met beide benen 1 stap naar achter en beloon je hond als hij blijft zitten. Deze stap blijf je herhalen en steeds als het een paar keer goed gaat vergroot je de afstand tussen jou en je hond. Gaat het te snel voor je hond en blijft hij niet zitten? Verklein dan de afstand die je neemt tot dat dit bevestigd is.

Let op, de ene hond leert sneller dan de ander en je kunt niet verwachten dat je hond dit in één trainingssessie heeft geleerd. Neem hier de tijd en wees geduldig met je hond.

Uiteraard kun je bij het aanleren ook een clicker gebruiken als je hond hiermee bekend is.

Tip 11: Vraag om hulp

Ook al kan je hond heel netjes blijven, als je echt een goede fotoserie wil maken is het fijn als jij je kunt focussen op het fotograferen van je hond. Vraag een familielid, vriend of vriendin mee en laat hem of haar zich bezighouden met de hond. Hij of zij kan dan ook helpen met het aandacht trekken van de hond terwijl jij aan het fotograferen bent! Het is ook nog eens extra gezellig om samen op pad te gaan. Misschien durf je het wel aan om wat foto’s te maken van hem of haar met jouw hond?

Bron: PrinsPetfoods