Algenolie als duurzaam ingrediënt
Bewust voeren is beter voor je dier en het milieu.
Voedingen kunnen altijd beter, en duurzamer. Daarom kiest Prins voortaan bewust voor algenolie in plaats van zalmolie. “In alle geperste brokvoedingen gaan we zalmolie vervangen voor algenolie”. Algenolie wordt gewonnen uit zeer snel groeiende en makkelijk te vermenigvuldigen microalgen. Dat zijn eencellige algen die in grote vaten worden gekweekt.
Jij kunt het verschil maken
Om duidelijk te maken wat dit voor het milieu betekent: overschakelen op algenolie bespaart tientallen vissen – per zak! Negentig vissen per zak van twaalf kilo, om precies te zijn. Door je dier bewust te voeren kun je dus echt helpen het verschil te maken.
Veel diervriendelijker
Door microalgen te eten slaan vissen omega 3-vetzuur in hun lichaam op. Dat wordt vervolgens als olie uit vissenlichamen gewonnen. Door direct de algen te gebruiken, heb je voor omega 3-vetzuren geen vissen meer nodig. Dat is veel diervriendelijker.
Heel belangrijk in je eten
Algen zijn zeer rijk aan aan de omega 3-vetzuren EPA en DHA. Die Engelse afkortingen staan voor eicosapentaenoic acid en docosahexaenoic acid, oftewel eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur. Vergeet gerust die namen, maar onthoud dat deze essentiële vetzuren heel belangrijke ingrediënten zijn in het eten van alle omnivoren (alleseters) en carnivoren vleeseters).
Geen angst meer voor zware metalen
Doordat microalgen in grote, afgesloten vaten op het vasteland worden gekweekt, komen ze niet in contact met de buitenwereld. Daardoor blijft de algenolie voor 100% vrij van zware metalen en andere schadelijke stoffen.
En ook nog eens heel smakelijk!
Algenolie is ook nog eens heel smakelijk. Dat zorgt ervoor dat jij bewust kunt voeren en je dier zijn maaltijd graag zal eten.
Algen vs. Microalgen
Wanneer we spreken over algen denken we vaak onmiddellijk aan de grote wieren uit de zee. Maar de familie van de algen is eigenlijk een erg grote, diverse groep die evolutionair gezien niet altijd even verwant zijn met elkaar. Sommige algen zijn immers eencellig en anderen kunnen tot wel 60m lang worden!
Bovendien hebben sommige algen zelfs meer weg van protozoa of fungi dan van andere algen. In het algemeen omschrijft men algen als aquatische organismen die aan fotosynthese doen. De meeste algen noemt men macroalgen of wieren. Microalgen daarentegen vormen een groep van algen die slechts enkele micrometers groot zijn en bijgevolg niet met het blote oog te zien zijn. Hoewel er naar schatting enkele honderdduizenden soorten microalgen bestaan, worden er nu slechts enkelen op industriële schaal geproduceerd. De meest bekende, althans voor voedingstoepassingen, zijn ongetwijfeld Chlorella en Arthrospira platensis. Doet deze laatste niet meteen een belletje rinkelen? Onder de naam Spirulina ongetwijfeld wel! Spirulina behoort eigenlijk tot de cyanobacteriën maar wordt omwille van de gelijkaardige eigenschappen ook tot de microalgen gerekend.
Nutritioneel rijk
Maar we hoeven helemaal niet naar de ruimte of de toekomst te gaan om de voordelen van microalgen te ontdekken. Door hun hoge eiwitgehalte van 50 à 60 % op droge stof basis zijn ze zeer interessant om ook nu al in onze voeding te gaan gebruiken. Bovendien is het aminozuurprofiel van Spirulina en Chlorella zeer vergelijkbaar met dat van soja en eieren. Chlorella is bovendien rijk aan het essentiële α-linoleenzuur (ALA) en Spirulina bevat hoge concentraties γ-linoleenzuur (GLA) waarmee verschillende gezondheidsvoordelen geassocieerd zijn. Daarnaast zijn microalgen in het algemeen ook rijk aan antioxidanten, vitaminen en mineralen. Daarbij zien we dat Spirulina in het algemeen iets rijker is aan mineralen maar dat Chlorella een bron is van ijzer en fosfor. Als we kijken naar de vitamines is Spirulina rijk aan vitamine K, B1 en B12 en Chlorella een bron van o.a. vitamine A en C.
Bronnen: PrinsPetfoods en FlandersFood